jobba hemifrån 2014

Vad behöver bli bättre i arbetslivet? En tjej förstod precis vad jag behövde, men hon bytte jobb och hann inte med min bokföring mer. Jag gör läxorna hemma och då jobbar jag hemma. Eftersom jag är chef på ett litet företag finns det sällan en ersättare som kan backa upp när någon blir sjuk. Första året engagerade sig 50 företag, de följande två åren över 140 företag. Förra året, när Jobba hemma-dagen arrangerades för första gången, deltog ett 50-tal företag och organisationer som stängde kontoret för att de anställda skulle jobba på distans. För mig var största fördelen med att hyra kontor i ett kontorshotell dels att jag fick nya kunder, dels den sociala biten. Fråga:Mina högre chefer anser att jag, eftersom jag har personalansvar, alltid ska finnas till hands på jobbet, frånsett när jag är på möten förstås. Jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till detta.

Dessa är å andra sidan inte statiska och den som anser att “godhet” ska vara ett kriterium kan för all del argumentera för det. Det finns en del kvar att göra, om man säger så. En viktig del i Jobba Hemma-dagen är ledarskap och tillit. Jobbar du hemma är min erfarenhet att det krävs mer självdisciplin för att få en jobb-rutin som funkar. Utifrån lång erfarenhet krävs tre saker när man vill utveckla ett effektivt arbetssätt på distans enligt TDC: Bibehållet systemstöd, kompletterande samarbetsverktyg och en målstyrd organisation. Fördelar kan vara att man kan förlägga arbetstiden vid andra tider under dagen, nackdelen med att kontinuerligt jobba hemifrån är att det kan bli ensamt, att man tappar den sociala gemenskapen och formerna för samarbete. Vi diskuterade frågor om arbetsplatsens vara eller inte vara – om för- och nackdelar med fysiska respektive digitala möten och arbetsprocesser i ett digitaliserat arbetsliv. Det kan vara tvärtom. Nu har du gjort det igen, skrivit en bok som min fru tar före mig och sedan inte lämnar tillbaka. Platsen och människorna i sig satte fart på min kreativitet och effektivitet. Men med det sagt behöver vi också komma ihåg att vi alla är olika. Men där vissa känner en ökad frihet kan andra uppleva det som stressande att alltid ha jobbet med sig.

Endast några procent av användarna är missnöjda med videokonferenserna, ungefär lika många oavsett om det gäller privat eller offentlig sektor. Delningsekonomins aktörer har en jättechans att skapa hållbarhet med hjälp av den svenska modellen. Berätta vilka uppgifter du kommer att börja med att utföra på distans och välj de som är mest lämpliga för det ändamålet. Lär dig att bli en magnet för pengar! Hemma passar inte för möten”. Det är så pass enkelt att råka sätta på tv eller slösurfa på Facebook istället för att arbeta och det är inte helt enkelt inte hållbart i längden. Det som är rätt att arbeta hemifrån skönt är också att man behöver inte tänka så mycket på att klä sig respektabelt, så dagens outfit är hittills mjukisbyxor och en hoodie. Själv anser jag att den största fördelen är att man slipper transportsträckan, kan börja när man vill och att man kan sluta när man vill. Att arbeta hemma för mycket är trist, då saknar jag lunch-sällskap och kollegor. Att använda videomöten istället för att ta bilen eller flyget minskar både vår klimatpåverkan och våra resekostnader – en win-win lösning!

För fjärrinloggning kan du ansluta till någon av datorerna remote1.student.chalmers.se till remote5.student.chalmers.se. Lätt att läsa, ta med sig (både bok och enstaka punkter) och dela med sig till kollegorna i det dagliga arbetet. Jag kan lyssna på hög musik i mina hörlurar samtidigt som jag skriver och kan dessutom sjunga med och stampa takten. Jag stortrivs i mitt hemmakontor, det är riktigt mysigt, och ångrar inte en sekund att jag flyttade hem. I vintras var jag på en drömresa i Japan som tog mig och mina kompisar till tempofyllda Tokyo och till stillheten i varma källor vid kurorten Hakone. Jag kan använda Facebook utan filter. Du får ersättning från försäkringen om du skadar dig på arbetsplatsen eller på väg till eller från arbetet. Mattias Goldmann, Fores VD, hann fågelskåda innan arbetet skulle påbörjas. När du däremot börjar göra clearing i en eller annan form så kan du övertid märka som du gör dig av med tungt bagage att du helt plötsligt kan skapa dig en större inkomst en innan.